Belangrijke wijzigingen in de competitieopzet per seizoen 2017/2018

Door:
Aangepast: 1 augustus, 2017

Zoals elk seizoen komt het KNKV gedurende de zomerperiode met aanpassingen, toevoegingen en/of verduidelijkingen van de spelregels en –reglementen. Voor seizoen 2017/2018 staan er een aantal grote wijzigingen op het programma.

Onderling resultaat bepalend
In alle klassen van het top- en wedstrijdkorfbal zal bij gelijke eindstand in de competitie voortaan het onderling resultaat bepalend zijn.
In het breedtekorfbal blijft alles ongewijzigd. Bij gelijk bovenaan eindigen zijn beide (of meerdere) teams kampioen.

Gebruik schotklok uitgebreid
Het gebruik van de schotklok wordt uitgebreid naar de Reserve Overgangsklasse. Dit is de klasse waarin DeetosSnel 3 uitkomt. Zij zullen voortaan dus ook met schotklok gaan spelen. DeetosSnel 1, 2, A1, A2 en B1 spelen al met een schotklok.

Acht keer wisselen inclusief terugwisselen
In het hele top- en wedstrijdkorfbal bestaat straks de mogelijkheid om acht keer te wisselen, inclusief terugwisselen. Dit geldt ook voor de jeugdteams die uitkomen in het wedstrijdkorfbal.

Beperking ‘Brede selectie’
In verband met misbruik door diverse verenigingen in de slotfase van de competitie is de regelgeving omtrent ‘brede selectie’ (dat alle spelers uit S1 en S2 in beide teams mogen uitkomen) beperkt. Voorheen was uitwisseling toegestaan tot 4 wedstrijden voor het einde van de competitie van S2, dat wordt met ingang van dit seizoen “tot halverwege de competitie van S2”.

Indeling “klassen” vervalt in het breedtekorfbal
Voorheen werden teams in het breedtekorfbal in poules ingedeeld in een bepaalde klassen. Voor iedere leeftijdscategorie in het breedtekorfbal had je telkens 3 niveaus/klassen. De overgang van de ene klasse naar een onderliggende klasse was echter nihil en liep feitelijk qua sterkte verder door/af.

De indeling in “klassen” (niveaus) komt nu geheel te vervallen.
In het breedtekorfbal worden alles poules doorgenummerd. Sterke teams worden in een ‘hoge’ poule ingedeeld, een zwakker team in een ‘lage’ poule.
De sterkte van een team wordt bepaald door de optelling van de ‘punten’ voor de opgegeven spelers/speelsters in dat team. Die punten worden door het KNKV toegekend op basis van de resultaten in de laatste 3 competities van iedere persoon.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *