Medische Commissie

Zomerprogramma DeetosSnel selectie

 

Het is belangrijk in de zomer(rust) periode op conditie te blijven, zodat je bij aanvang van het nieuwe seizoen een goede basis hebt. Dit voorkomt blessures, zoals overbelastingsklachten.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je lichaam rust geeft in deze periode!

 

Hieronder een aantal richtlijnen om actief te blijven in de zomer:

– doe 2 a 3 maal per week iets actiefs en verspreid dit over de week.

– Zorg dat je korfbalspecifiek aan de gang gaat! Bijv. door te gaan tennissen, squashen, bootcamp, Insanity enz.

– Hardlopen–> Meer dan 5 km hardlopen is niet relevant voor een korfballer. Die duurconditie heb je alleen nodig als basis. Veel belangrijker is intervaltraining.

Als je wilt hardlopen, zorg dan dat je in interval gaat hardlopen. 10-15 sec  hoog tempo en dan minimaal 30 sec joggen. Doe dit 15-25 minuten.

– Krachttraining–> Wil je aan krachttraining doen? Dat kan, het is zelfs erg belangrijk. Train zowel armen, benen als buik-rugspieren. Weet wat je traint en zorg voor een goede uitvoering, gecontroleerd!!

Als je nog nooit eerder aan krachttraining hebt gedaan of twijfelt aan je opbouw, is het aan te raden hier begeleiding bij te vragen. Een verkeerde uitvoering of opbouw zal leiden tot blessures!!

———————————————————————————————————————–

Sinds het seizoen 2009-2010 is de Medische Commissie bij DeetosSnel opgericht. Er is behoefte aan meer informatie over blessurepreventie, blessurebegeleiding, voeding en teambuilding. Tevens is er ook meer behoefte aan kennis over de meest optimale korfbalspecifieke trainingsvormen.

Hiervoor hebben wij de volgende missie opgesteld:

DeetosSnel naar een hoger niveau (professionalisering) brengen door begeleiding van trainingen en begeleiding op het gebied van blessurepreventie en blessurebegeleiding, fysieke- en mentale belastbaarheid en voeding.

Om de missie meer gestalte te geven en inzichtelijk te maken hoe wij dat willen bereiken hebben we, in samenwerking met het Masterplan, een kwaliteitsplan geschreven. Hierin komen onze missie en visie terug en beschrijven we tevens onze doelen en taken.

Wij, als medische commissie, streven ernaar om:

 • De spelers van alle selectieteams (d t/m senioren) optimaal fit te krijgen en te houden voor hun fysieke en mentale belasting tijdens trainingen en wedstrijden door o.a. Core Stabilityprogramma’s, adviseren tav trainen na blessures of in zomerstop, adviezen over voeding en teambuilding.
 • Alle spelers en coaches / trainers van alle ploegen bij DeetosSnel te voorzien van kennis en informatie over fysieke en mentale belasting en de trainbaarheid er van.
 • Te zorgen voor blessurepreventie door bewustwording spelers en sportspecifieke oefenvormen (kracht en coördinatietraining).
 • Spelers te adviseren of door te verwijzen ten tijde van een blessure.(bijv. voorlichting EHBSO, EHBO koffers bevoorraden)
 • Kennis te geven over dopinggebruik(voorlichting waar nodig)
 • De kennis en vaardigheden m.b.t. reanimatie en AED up to date te houden. (organisatie reanimatie/AED cursus)
 • Signalering en advisering mbt mentale en fysieke belasting en blessurepreventie op beleidsmatig en organisatieniveau.(ondersteunen medische staf selectie,adviseren TC&JOP, input beleidsstukken)

Om beter aan te sluiten bij de vernieuwde organisatie binnen DeetosSnel hebben wij aandachtsfunctionarissen aangesteld voor de diverse selecties:

 • 1e selectieà Rogier van Someren
 • A selectieà Remonda Algra
 • B selectie à Corné Vliegenthart
 • C selectieà Kelly van der Meij
 • D selectieà Kelly van der Meij

Zij zullen fungeren als aanspreekpunt voor trainers, coaches, spelers/speelsters met betrekking tot blessurepreventie, – begeleiding, prestatieverbetering door voeding en teambuilding. Wij zullen dus niet optreden als behandelaar, maar zullen adviseren en eventueel doorverwijzen.

Ook zullen wij voorlichting gaan geven met betrekking tot blessurepreventie en –begeleiding.

Verder maken de volgende personen deel uit van de Medische Commissie:

 • Voeding à Annemarleen Vliegenthart
 • Algemeen Medisch(EHBO)à Yara Holstein

Middels het clubblad en de website zullen wij jullie op de hoogte houden van de verschillende activiteiten van onze commissie. Verder zullen wij contact leggen/hebben met diverse trainers en coaches. Mocht je contact met ons op willen nemen, dan kun je de contactpersoon van je selectie aanspreken. Of je kunt ons mailen op: medischecommissie@deetossnel.nl

Wij hopen op een sportief en productief jaar.

Vriendelijke groet,

De Medische commissie


Informatieve documenten van de Medische Commissie:

Over warming-up en cooling-down:
– Warmingup_primaire_preventie_warming_up.pdf
– Warmingup_stencil_warming_up_trainercoach.pdf
– Warmingup_stretching_in_warming_up_en_cooling_down.pdf

Over hervatten korfbaltraining na blessure:
– Algemene richtlijnen hervatten korfbaltraining na blessure.pdf