DeetosSnel verslaat Dalto in een ware thriller

Door:
Aangepast: 25 maart, 2018

Verslag Marcel Roos: De Hoofdklassefinale in de PKC-hal is in een ware thriller door DeetosSnel gewonnen. Tot diep in de tweede helft stond Dalto/Klaverblad Verzekeringen aan de goede kant van de score, maar door goed wisselen en accentverschuivingen in het spel van de Dordtenaren wist DeetosSnel de overwinning en daarmee de promotie naar de Korfballeague met een 25-26 stand uit het vuur te slepen.

De afgeladen, uitermate sfeervolle PKC-hal was het decor voor de wedstrijd tussen Dalto en DeetosSnel. Het was geel-zwart tegenover rood-wit en dat was prachtig om te zien. Veertig minuten voor aanvang van de wedstijd puilde de hal al uit en was het een kakafonie van geluid. Een prachtige ambiance om te strijden voor een plekje in de Korfballeague. Vooraf waren de geleerden er nog niet uit wie nu de favoriet zou zijn, maar algemeen werd aangenomen dat het spannend zou worden. Dat zou een understatement blijken te zijn.

DeetosSnel en Dalto speelden in de gebruikelijk opstellingen en dat leverde mooie koppeltjes op zoals Jimin de Vries tegenover Mathijs den Ouden en Fenna van Lee-Zwang tegenover Wen Lin. Dalto gooide al in de eerste aanval de schroom van zich af via Dico de Jager. Een minuutje later zorgde Bart van Lee voor de gelijkmaker. En dit om-en-om scoren zou in het eerste deel van de wedstrijd constant gebeuren. Af en toe nam DeetosSnel de leiding, maar het initiatief lag toch grotendeels bij de ploeg uit Driebergen. Opvallend was wel dat Maarten Groot Hulze Dalto met scores bij de hand nam. Tot aan de 7-7 (een prachtige doorloopbal van Jimin de Vries) bleven de ploegen dicht bij elkaar. Daarna nam Dalto langzaam afstand van de Dordtenaren. De rood-witten hadden moeite met herhalen, omdat de rebound vaak voor de ‘lange mannen’ van Dalto was. Daarnaast stuiterden flink wat ballen net uit de mand. Dalto profiteerde daar goed van en bij rust stond er dan ook een 14-9 stand op het scorebord. Dat was toch wel slikken. Op het oog was DeetosSnel niet eens zoveel minder, maar de stand vertelde een ander verhaal.

De gifbeker was voor de Dordtenaren nog lang niet leeg. Dalto zou in het begin van de tweede helft zelfs nog uitlopen naar een 17-10 voorsprong. Dat was het signaal voor Gert-Jan Kraaijeveld om Brett Zuijdwegt en Fenna van Lee-Zwang (die tot dan toe prima verdedigend werk afgeleverd had tegenover Wen Lin) van vak te verwisselen. Dit om het moeizaam scorende tweede aanvalsvak vlot te trekken. En dit had ook zeker resultaat. Langzaam maar zeker kwam DeetosSnel beter in de wedstrijd. Bart van Lee pakte meer en meer rebounds waardoor Jimin de Vries meer kon gaan herhalen en in de tweede aanval stonden Francy Crielaars en Brett Zuijdwegt nu voor de korf. Dalto had hier flinke problemen mee. Jimin de Vries scoorde de 12-17 en de 13-17. De hoop begon weer te leven bij de DeetosSnel-aanhang; “Zou het dan toch nog kunnen?” Adriaan van Dijk voelde dit ook en nam een time-out voor Dalto om het tij te keren, maar het bleek moeilijk om het weer in zichzelf gelovende DeetosSnel te stoppen. Zeker nadat Brett Zuijwegt twee keer een afstandsschot scoorde en zo de 15-17 liet aantekenen.

Uiteraard probeerde Dalto er alles aan te doen om aan de goede kant van de score te blijven. Wen Lin zorgde met een vrije bal voor de 15-18, maar Jimin de Vries was echt ‘on fire’ geraakt en liet DeetosSnel weer binnen schootsafstand komen: 16-19. Iets binnen het ‘Dordts kwartiertje’ kwam DeetosSnel op gelijke hoogte (19-19) en even later zorgde Randy Oosting met zijn vierde strafworp zelfs voor een voorsprong. Maar die werd snel door Dalto gecounterd. Dalto bleef nog geruime tijd het initiatief houden. De geel-zwarten scoorden en vervolgens was het de beurt aan of Jimin de Vries of Francy Crielaars om gelijk te maken. Pas bij 24-24 nam DeetosSnel weer een voorsprong – met nog een paar minuten op de klok zorgde Jimin met zijn 12e doelpunt voor de 24-25.

Dico de Jager scoorde met nog zo’n drie minuten te gaan de 25-25. De spanning was om te snijden en het grote nagelbijten was begonnen. Wie zou er het beste met de spanning om kunnen gaan? Dat bleek Brett Zuijdwegt te zijn met de 25-26. Dalto had nog wat kansen om er een verlenging uit te slepen, maar de schoten van Mathijs den Ouden en Maarten Groot Hulze troffen geen doel. DeetosSnel onderschepte de bal en met nog luttele seconden op de klok was het duidelijk: DeetosSnel maakt weer deel uit van het korfbal-walhalla: de korfballeague.

De DeetosSnel-hooligans bestormden het veld en vierde het feest op een grootse wijze met de gehele selectie. En dat zou nog eens dunnetjes overgedaan worden in het sportcafé aan de Vorrinklaan. Het zou er nog lang onrustig zijn.

Doelpuntenmakers DeetosSnel: Jimin de Vries 12x, Brett Zuijdwegt 4x, Randy Oosting 4x (4x sw), Francy Crielaars 3x, Marit Nieuwland 1x, Jordan de Vogelaere 1x, Bart van Lee 1x

Door: Marcel Roos