DeetosSnel-duo zoekt naar balans

Door:
Aangepast: 7 september, 2019

De start van een nieuw veldkorfbalseizoen betekent voor ereklasser DeetosSnel ook het begin van een nieuwe trainerssamenwerking: Patrick Muurling en Niels Mastijn delen de verantwoording aan de Vorrinklaan.

AD De Dordtenaar – Arco Bomgaars

Voor de ene is samenwerken op trainersgebied na twee jaar een gewoonte geworden, voor de ander is het nog even schakelen. Muurling vormde de afgelopen seizoenen met Gert-Jan Kraaijeveld al een trainerskoppel bij DeetosSnel. Sinds enkele weken vormt hij een trainersduo met Mastijn, die de afgelopen drie seizoenen hoofdverantwoordelijk was voor de prestaties van het Gorcumse GKV/Enomics. ,,In die trainersfunctie was ik gewend om zelf de beslissingen te nemen en eindverantwoording te dragen. Dit is dus een volstrekt nieuwe situatie, waar Patrick en ik samen nog een balans in aan het vinden zijn.”

Het tweetal bereidde zich op bijzondere wijze voor op hun samenwerking. ,,We zijn naar Zeeland geweest, waar we in een huisje hebben gezeten en waar we in een relaxte setting korfbalideeën hebben uitgewisseld en over onze visie hebben gesproken. Dat was erg nuttig en verhelderend”, schetst Muurling. ,,We zijn volkomen gelijkwaardig aan elkaar, dat is het uitgangspunt. Maar er mag binnen de samenwerking ook verschil van mening zijn, graag zelfs.” Mastijn vult aan: ,,Discussie is juist goed, dan challenge en trigger je elkaar ook. Het mag ook best wel eens botsen met elkaar binnenskamers, als je daar als eenheid maar sterker uitkomt.”

Muurling heeft het voordeel dat hij inmiddels als trainer ingeburgerd is bij de jubilerende club, die dit jaar de honderdste verjaardag viert. ,,Ik ken de spelers en weet hoe het is om binnen een tweemanschap te functioneren. Dat is een pluspunt. Niels en ik zullen ook aan elkaar moeten wennen en de juiste balans moeten vinden. Dat kan niet in enkele voorbereidingsweken.” Mastijn is het daarmee eens: ,,Dat zal ook moeten blijken tijdens wedstrijden, in de communicatie naar spelers toe: wie doet wat op welk moment. Voor mij is inmiddels wel duidelijk dat dit werken is op een ander niveau dan bij GKV als je het bijvoorbeeld hebt over hoe spelers zaken oppakken.”

Mooie groep
Na het vertrek van Brett Zuijdwegt en Randy Oosting naar PKC/SWKGroep en de stap terug die aanvoerder Francy Crielaars deed, leek DeetosSnel flink ontmanteld. Mede door de komst van de Belgische internationals Jarre de Ley en Shiara Driesen is de Dordtse selectie aardig op peil gebracht. ,,Voeg daarbij de talenten die we hebben kunnen behouden en we kunnen stellen dat er een mooie groep staat”, oordeelt Muurling. ,,Bovendien is Marit Nieuwland ook op de weg terug en is Nout van der Wal aangesloten”, vult Mastijn aan.

Muurling: ,,De groep heeft in de voorbereiding ook duidelijk uitgesproken wat de doelstelling zou moeten zijn: handhaving op het veld op het hoogste niveau, de ereklasse, en in de zaal meedoen om de play-offplekken voor promotie naar de Korfbal League. Over drie jaar wil DeetosSnel een stabiele factor in de Korfbal League worden. Waarbij ik nog steeds vind dat we afgelopen zaalseizoen kwaliteit genoeg hadden om ons te handhaven in de Korfbal League, maar uiteindelijk op de plek stonden die terecht was.”