Experiment senioren breedtekorfbal

Door:
Aangepast: 19 juni, 2020

Komend seizoen experimenteert het KNKV met de mogelijkheid om ook in de senioren een ongelijk aantal heren en dames in het veld te brengen.

Bij de jeugdteams waren we het al wel langer gewend … de mogelijkheid om met een ongelijk aantal heren en dames binnen de lijnen te staan. Meer dames of meer heren in het team. Een dame die als heer speelt (met hesje) of een heer die als dame speelt (met hesje). Tot nu toe was dat alleen toegestaan in het breedtekorfbal tot en met de junioren (A-jeugd).
Komend seizoen zal dit (bij wijze van experiment) ook mogelijk zijn in het breedtekorfbal bij de senioren.
Wisselen van ‘sekse’ gedurende wedstrijd is niet toegestaan. Kortom: gestart als ‘heer’, blijf je ook de gehele wedstrijd een ‘heer’.

Gezien het grote aantal heren in de senioren van DeetosSnel zou het bij onze teams wellicht eerder voorkomen dat een heer als ‘dame’ zal spelen. Maar dat is nu dus ook toegestaan. Dat zal wellicht een zoektocht naar een verplichte 4e dame onnodig maken.

De officiële berichtgeving is als volgt:

De afgelopen twee weken is het KNKV via zowel de competitiemedewerkers als via de verenigingsadviseurs met grote regelmaat bevraagd over de mogelijkheden om in navolging van de jeugdcategorieën ook in het senioren breedtekorfbal toe te staan dat er met ongelijke geslachtsverdeling gespeeld wordt. Voorgaande jaren was dit veel beperkter, navraag bij verenigingen leert dat dit twee redenen heeft, veel jonge senioren zijn het vanuit de jeugd gewend en hebben scheve leeftijdsverhouding die door de jaren heen is ontstaan en/of dat verenigingen al ongelijke seniorenteams hadden qua verhoudingen. Het Bondsbestuur wil nu in het kader van ledenbehoud komend seizoen in breedtekorfbal de lijn van A-jeugd doortrekken naar de senioren, bij wijze van experiment. Dit experiment zal na de zaalcompetitie geëvalueerd worden.

RvW 3.22 BB Experiment senioren breedtekorfbal
Het Bondsbestuur heeft in zijn vergadering van 8 juni 2020 de volgende richtlijnen, als bedoeld in artikel 1 lid 3 en artikel 5 lid 2 van het reglement van wedstrijden, vastgesteld ten aanzien van de toepassing van spelregels voor wedstrijden in het breedtekorfbal bij de seniorencategorie.

Een gemengde ploeg bestaat uit vier speelsters en vier spelers. De sekseverdeling mag in het breedtekorfbal worden losgelaten, indien er met hesjes wordt gespeeld, zodat het twee tegen twee principe blijft gehandhaafd. Als aanvullende voorwaarde geldt daarbij dat een speler of speelster in dezelfde wedstrijd altijd als dame of heer blijft spelen.

Dit experiment is van toepassing op het competitieseizoen 2020-2021 en zal tussen 1 mei 2021 en 1 juni 2021 geëvalueerd worden.

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2020.