Geschiedenis

Korfbal ontstond in 1902 op het schrijfblok van de onderwijzer Nico Broekhuyzen. Al kort na zijn uitvinding werd in Dordrecht korfbal gespeeld.

Oprichting Deetos

Op 11 juli 1919 werd in het Oranjehotel aan de Vest besloten tot een fusie tussen de verenigingen DORDT en, het inmiddels eerste klasse spelende, E.D.N. Over de nieuwe kleding waren de bestuurders het al snel eens: verticaal gestreept rood-wit-rood shirt en zwarte broek/rok. De keuze van de naam van de nieuwe vereniging nam meer tijd in beslag. Dit kwam met name omdat het een fusie betrof en geen overname van DORDT door het grotere E.D.N. Uiteindelijk viel de keus op DORDT en E.D.N. ter overwinning saam, afgekort DEETOS.

 

Oprichting Snel

Op 23 november 1919 wordt niet de vereniging Snel opgericht, maar een korfbalafdeling van de Dordtsche Christelijke H.B.S. Club wordt in het leven geroepen. De club bestaat uit een klein groepje jongeren dat nog geen wedstrijden kan spelen wegens het gebrek aan dames. Op 27 maart 1920 wordt op een weiland bij Crabbehof de eerste wedstrijd gespeeld en helaas verloren. Bijna een jaar later volgt de tweede wedstrijd. In 1921 kiest men een eigen bestuur en wordt de naam veranderd in Dordtsche Christelijke H.B.S. korfbal club “Snel” (DCKC Snel). In 1922 sluit Snel zich aan bij de Dordtsche Korfbalbond en deze wordt later verwisseld door de Christelijke Korfbalbond. Door dit lidmaatschap is het mogelijk om in competitieverband wedstrijden te spelen. Snel wordt drie achtereenvolgende jaren Bondskampioen en in november 1930 zelfs landskampioen na een overwinning op Pernix.

 

Oprichting DeetosSnel

In 2006 zijn de korfbalverenigingen Deetos en Snel gaan samenwerken, hetgeen resulteerde in het uitkomen van gecombineerde jeugdteams in de competitie.

Een leuk gegeven is dat beide verenigingen zijn opgericht in 1919 en Snel zijn eerste wedstrijd speelde in Crabbehof, daar waar de fusievereniging nu aan de Vorrinklaan ook zijn thuisbasis heeft.
Korfbal is de enige gemengde teamsport en is inmiddels ook een wereldsport. In ruim 50 landen wordt de sport gespeeld. Korfbal bij DeetosSnel is bedoeld voor jongens, meisjes, vaders, moeders, jong en oud. Een familiesport bij uitstek dus.

Onze vereniging telt ruim 650 leden en is op allerlei fronten actief. Korfballen bij DeetosSnel betekent sport en ontspanning bij een club die al bijna 100 jaar bestaat.